mah... sembra esserci gente convinta dei problemii causati da questi antinutrienti:
(da ADVANCED NUTRITION Micronutrients - C.Berdanier)
Some foods contain calcium-binding agents that reduce the availability of the calcium to the
enterocyte. For example, some plant foods contain calcium in measurable quantities but these same
foods also contain phytate, a six-carbon anomer of glucose having six phosphate groups. Phytate
will bind calcium, reducing its availability for absorption. Phytate can be degraded by the enzyme
phytase which, in turn, releases the bound calcium so that it is once again available for absorption.
Unfortunately, this release occurs in the lower third of the intestine and in the large intestine, areas
which are less active in terms of calcium absorption. Phytate binds other divalent ions (Zn, Fe, and
Mg) as well, and has a similar effect on their absorption. In addition, oxalate and some tannins
can have this effect.
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Come anche per i glicosinolati:
http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/glucosin.html
per gli inibitori:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16001874
eccetera, si possono trovare tantissimi esempi.
La faccenda non è chi ha ragione ma secondo me quella di pararsi il .... dall'eventualità che abbiano ragione, per cui io supplemento praticamente tutto fino alla RDA o alla AI e poi mi nutro con una piccola restrittezza calorica in modo che, anche in caso di poca biodisponibilità dei micronutrienti, sono a posto comunque