per Marlin e Julien, parere

juliensorel

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21 Marzo 2005
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>>Non me ne volere Julien, ma tra tè verde + lupini e birra + salsicce ... non c'è storia!

Ma chi ha mai disprezzato la birra. Anzi pare che un moderato consumo di alcool favorisca la longevità rispetto a chi è astemio. Merito dell'ormesi. Modeste quantità di alcool producono infatti ossidazione, specie lipidica, che stimola la risposta delle difese enzimatiche a livello cellulare. Sulle salsiccie come vegetariano pongo il veto. Sicuramente quelle che si mangiano oggi non le fanno più come 50 anni fa.
 

kaspar hauser

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18 Novembre 2009
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Quello che mangi a colazione influenza il tuo metabolismo per il resto della giornata: http://main.uab.edu/Sites/MediaRelations/articles/75217/


Studies have looked at the type and quantity of food intake, but nobody has undertaken the question of whether the timing of what you eat and when you eat it influences body weight, even though we know sleep and altered circadian rhythms influence body weight, said the study's lead author Molly Bray, Ph.D., professor of epidemiology in the UAB School of Public Health.

Bray said the research team found that fat intake at the time of waking seems to turn on fat metabolism very efficiently and also turns on the animal's ability to respond to different types of food later in the day. When the animals were fed carbohydrates upon waking, carbohydrate metabolism was turned on and seemed to stay on even when the animal was eating different kinds of food later in the day.

The first meal you have appears to program your metabolism for the rest of the day, said study senior author Martin Young, Ph.D., associate professor of medicine in the UAB Division of Cardiovascular Disease. This study suggests that if you ate a carbohydrate-rich breakfast it would promote carbohydrate utilization throughout the rest of the day, whereas, if you have a fat-rich breakfast, you have metabolic plasticity to transfer your energy utilization between carbohydrate and fat.


In pratica se mangi carbo a colazione il tuo metabolismo avrà difficoltà a gestire i grassi nei successivi pasti della giornata, e viceversa.


Ipotesi: Uova e pancetta a colazione per non avere problemi con le salsicce a pranzo. Digiuno la sera per stimolare l'autofagia di un organismo che, essendo stato programmato già dalla colazione a bruciare grassi, sarà ben lieto di cannibalizzare i propri depositi adiposi.

A quanto pare in contrasto con i principi delle diete dissociate.
 

juliensorel

Utente
21 Marzo 2005
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A colazione mangio 250 g di kefir intero (ricco di grassi), 10 grammi di farina di cocco. 3 noci. 1 yogurt Total scremato. 2 kiwi o mango o ananas. associo com antiglicativo (vista la presenza di zuccheri semplici e albumina) maté, rooibos e cannella.
In pratica mangio una ripartizione equilibrata. A pranzo può capitare che mangi poco e cmq è molto più probabile che salti le proteine piuttosto che i grassi e i carboidrati. in genere smangiucchio il mio dark-flavonol rich chocolate e alle 5-6 mi concendo un te verde. Le proteine le re-inroduco la sera. Il mio problema non è perdere peso, semmai come non perderlo.

cmq interessante link.
 

kaspar hauser

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18 Novembre 2009
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Lo studio sopra citato: http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/ncurrent/full/ijo201063a.html


Results:

We report that mice fed either low- or high-fat diets in a contiguous manner during the 12#8201;h awake/active period adjust both food intake and energy expenditure appropriately, such that metabolic parameters are maintained within a normal physiologic range. In contrast, fluctuation in dietary composition during the active period (as occurs in human beings) markedly influences whole body metabolic homeostasis. Mice fed a high-fat meal at the beginning of the active period retain metabolic flexibility in response to dietary challenges later in the active period (as revealed by indirect calorimetry). Conversely, consumption of high-fat meal at the end of the active phase leads to increased weight gain, adiposity, glucose intolerance, hyperinsulinemia, hypertriglyceridemia, and hyperleptinemia (that is cardiometabolic syndrome) in mice. The latter perturbations in energy/metabolic homeostasis are independent of daily total or fat-derived calories.



Quindi:

- Una colazione ricca di grassi e povera di carboidrati rende il metabolismo più flessibile nei pasti successivi durante la giornata, indifferentemente dalla loro composizione.

- Il peggio che si possa fare è: colazione ricca di carboidrati e cena ricca di grassi. Conseguenze? Sindrome metabolica.


P.S.
Le arance varietà moro, a differenza delle navel, aiutano a prevenire l'obesità: http://www.nature.com/ijo/journal/v34/n3/abs/ijo2009266a.html
 

kaspar hauser

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18 Novembre 2009
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Ulteriori conferme sulle potenzialità della rapamicina: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-04/uoth-adt040110.php

A few weeks after a report that rapamycin, a drug that extends lifespan in mice and that is currently used in transplant patients, curbed the effects of Alzheimer's disease in mice, a second group is announcing similar results in an entirely different mouse model of early Alzheimer's. [...] The fact that we are seeing identical results in two vastly different mouse models of Alzheimer's disease, Dr. Galvan added, in reference to the recent study by Caccamo et al, provides robust evidence that rapamycin treatment is effective and is acting by changing a basic pathogenic process of Alzheimer's that is common to both mouse models. This suggests that it may be an effective treatment for Alzheimer's in humans, who also have very diverse genetic makeup and life histories.
 

wenden63

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10 Luglio 2008
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E se la colazione non la si fa, cioè dalla cena si mangia direttamente a pranzo del giorno dopo(mi viene incredibilmente naturale), cosa succederebbe?
 

jacob

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22 Dicembre 2009
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Che senza saperlo ti stai automangiando![:D]
Ma non preoccuparti, non è una brutta cosa!Anzi, trattasi di autofagia, cosa che si è mostrata in grado di allungare la vita!
In pratica a lungo andare ripulisci i mitocondri, le tue fornaci!Hai presente i film in cui mostrano il classico vecchiotto tutto sporco che spala carbone?Ecco, i tuoi mitocondri son sporchi uguale! L'autofagia vedila come una vecchiotta che fa le pulizie (ma visto che è vecchiotta ci mette un bel pò![:D]).

Ciao!
 

marlin

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E' quello che faccio anche io, ma andrebbe controllata la glicemia al risveglio, se non è eccessivamente bassa può significare che la sera si abbondato e non si è smaltito (ebbene sì, per certi pasti a certe ore ci vuole una vita a smaltire).

Quanto ai francesi e la dieta mediterranea come mai risultano i maggiori consumatori di pizza (il doppio degli italiani) ?

E poi solo le donne vivono più a lungo, forse burro e formaggi fanno bene solo a loro....[:)]

Ciao

MA - r l i n
 

juliensorel

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21 Marzo 2005
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http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19458030
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/303/3/250

cap. PUFAs modulate telomere and telomerase activity in -->
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1476-511X-7-37.pdf
 

kaspar hauser

Utente
18 Novembre 2009
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Come già scritto da illustri predecessori (funes), frutta e verdura non hanno mai dimostrato alcun beneficio degno di nota, salvo quello di aggiungere un po' di varietà alla nostra dieta.

DNA damage and repair: fruit and vegetable effects in a feeding trial.
Chang JL, Chen G, Ulrich CM, Bigler J, King IB, Schwarz Y, Li S, Li L,
Potter JD, Lampe JW.
University of Washington, Seattle, Washington.
Epidemiologic studies have examined the association between fruit and
vegetable (F&V) consumption and the risk of cancer. Several cancer-
preventive mechanisms have been proposed, such as antioxidant
properties and modulation of biotransformation enzyme activities; both
may be associated with reducing DNA damage and hence the mutation
rate. We investigated, in a randomized, controlled, crossover feeding
trial, the effect of 10 servings/day of botanically defined F&V for 2
wk on endogenous DNA damage; resistance to gamma -irradiation damage;
and DNA repair capacity in lymphocytes, measured by the Comet assay.
We also explored the association between the UGT1A1*28 polymorphism
and serum bilirubin concentrations and DNA damage and repair measures.
Healthy men (n = 11) and women (n = 17), age 20 to 40 yr, provided
blood samples at the end of each feeding period. Overall, F&V did not
affect DNA damage and repair measures in lymphocytes. The number of
UGT1A1*28 alleles was inversely associated with sensitivity to gamma -
irradiation exposure and DNA repair capacity, but a biological
mechanism to explain this association is unclear. A larger sample size
is needed to investigate the association between bilirubin
concentrations and endogenous DNA damage. With inconsistent findings
in the literature, additional dietary intervention studies on the
effect of F&V on DNA damage and repair are needed.
PMID: 20358470 [PubMed - in process]


Articoli più datati:

No effect of 600 grams fruit and vegetables per day on oxidative DNA damage and repair in healthy nonsmokers.
Møller P, Vogel U, Pedersen A, Dragsted LO, Sandström B, Loft S.

Institute of Public Health, University of Copenhagen, DK-2200 Copenhagen N, Denmark. fipm@farmakol.ku.dk
In several epidemiological studies, high intakes of fruits and vegetables have been associated with a lower incidence of cancer. Theoretically, intake of antioxidants by consumption of fruits and vegetables should protect against reactive oxygen species and decrease the formation of oxidative DNA damage. We set up a parallel 24-day dietary placebo-controlled intervention study in which 43 subjects were randomized into three groups receiving an antioxidant-free basal diet and 600 g of fruits and vegetables, or a supplement containing the corresponding amounts of vitamins and minerals, or placebo. Blood and urine samples were collected before, once a week, and 4 weeks after the intervention period. The level of strand breaks, endonuclease III sites, formamidopyrimidine sites, and sensitivity to hydrogen peroxide was assessed in mononuclear blood cells by the comet assay. Excretion of 7-hydro-8-oxo-2'-deoxyguanine was measured in urine. The expressions of oxoguanine glycosylase 1 and excision repair cross complementing 1 DNA repair genes, determined by real-time reverse transcription-PCR of mRNAs, were investigated in leukocytes. Consumption of fruits and vegetables or vitamins and minerals had no effect on oxidative DNA damage measured in mononuclear cell DNA or urine. Hydrogen peroxide sensitivity, detected by the comet assay, did not differ between the groups. Expression of excision repair cross complementing 1 and oxoguanine glycosylase 1 in leukocytes was not related to the diet consumed. Our results show that after 24 days of complete depletion of fruits and vegetables, or daily ingestion of 600 g of fruit and vegetables, or the corresponding amount of vitamins and minerals, the level of oxidative DNA damage was unchanged. This suggests that the inherent antioxidant defense mechanisms are sufficient to protect circulating mononuclear blood cells from reactive oxygen species.


Nutr Cancer. 2008;60(2):164-70.
No differences in DNA damage and antioxidant capacity between intervention groups of healthy, nonsmoking men receiving 2, 5, or 8 servings/day of vegetables and fruit.
Briviba K, Bub A, Möseneder J, Schwerdtle T, Hartwig A, Kulling S, Watzl B.

Institute of Nutritional Physiology, Federal Research Centre for Nutrition and Food, Karlsruhe, Germany. karlis.briviba@bfel.de
The effects of different intake levels of vegetables and fruit (VF) on some cancer-relevant biomarkers such as DNA damage and oxidative stress were investigated. In a randomized controlled trial, 64 nonsmoking male subjects were asked to consume a diet with 2 servings of VF/day for 4 wk. Then subjects were randomly assigned to 1 of 3 groups with either a low (2 servings/day), medium (5 servings/day), or high (8 servings/day) intake level of VF for another 4 wk. At the end of study, the plasma lutein, zeaxanthin, alpha-carotene, and beta-carotene but not cryptoxanthin and lycopene concentrations were significantly higher in subjects consuming 8 servings/day than in those receiving 2 servings/day. Different levels of VF consumption and plasma carotenoid concentrations did not result in differences in the levels of endogenous DNA strand breaks, oxidative DNA damage, antigenotoxic capacity of lymphocytes, plasma markers for lipid peroxidation (malondialdehyde, 8-iso-prostaglandin-F2alpha) and antioxidant capacity [trolox-equivalent antioxidant capacity assay]. Thus, although consumption of 8 servings vs 2 servings/day of VF for 4 wk significantly increased the carotenoid level in plasma, there were no differences in DNA damage, lipid peroxidation, and antioxidant capacity markers among healthy, well-nourished, nonsmoking men.

PMID: 18444147 [PubMed - indexed for MEDLINE]
 

marlin

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Per apprezzare l'apporto di frutta e verdura non c'è come non mangiarne per un certo periodo (a me è capitato)...e la pratica (su se stessi) vale più della grammatica[:)]

Ciao

MA - r l i n
 

kaspar hauser

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Marlin, ti è uscita fiacca questa difesa d'ufficio di frutta e verdura.
Non confondiamo il benessere con la salute, ciò che ci fa SENTIRE bene con ciò che ci FA bene.
 

marlin

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Ti aspettavo al varco: oggi tipica giornata con grigliate di tutte le carni, tempo due ore problemi a livello colon e ancora più giù (taccio per decenza[:)]=), poca verdura (insalata) e niente frutta....

Al contrario quando assumo in buona quantità frutta e verdura nessun problema e notevoli miglioramenti, tanto da pensare di avere completamente debellato questi fastidiosi problemi.

Come forse avrai notato, in questo ponte pasquale non dovevo essere presente qui sul forum, dovevo essere in vacanza, non sono partito perchè un parente di mia moglie giovedì scorso è dovuto letteralmente volare (dal Sud) qui a Milano per un tumore allo stomaco. Visite in tempo da record e allarme parzialmente rientrato, lo davano per qualcosa in stato avanzato e invece è ancora qualcosa che può essere tolto di mezzo senza problemi, verrà operato in settimana.

Questo signore (non ancora cinquantenne) è un fan della carne in abbondanza, anche oggi ha partecipato alla festa, tanto in settimana gli tolgono il tumorino, solo che glielo hanno trovato per caso (dopo un infarto....che ha avuto due mesi fa con relative analisi che hanno sollevato qualche dubbio in alcuni medici...).

Oggi mi ribadiva che lui non mangia solo carni rosse, ma anche bianche e pesce tutto alla griglia e due volte alla settimana per ciascuna categoria di queste carni....ho pensato a te e al prof. Berrino, ma non gli ho detto nulla....(tanto in settimana torna sano come prima...per grazia ricevuta[:)]).

Ciao

MA - r l i n
 

juliensorel

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http://blog.nutritiondata.com/ndblog/2010/03/is-saturated-fat-back-on-the-hook.html?mbid=ndnl
dedicato a tutti i cultori della paleo. [:D]
 

marlin

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Comunque c'è poco da dire se uno sta meglio personalmente e nell'immediato assumendo una buona dose di vegetali indipendentemente da quello che aggiunge a questi, non c'è ricerca e contro-ricerca che potrà convincermi del contrario (anche perchè in realtà al massimo queste ricerche dicono che i vegetali non sono così antiossidanti, infatti io prendo per questo gli integratori...[:)]).

Sono convinto che la salute dell'apparato digerente non può prescindere dall'assunzione di buone dosi di vegetali, questo è un punto che mette d'accordo il prof Berrino (ovviamente) con il prof.Ciampolini (meno ovviamente). Per quest'ultimo ci sono vantaggi ad assumere sino a 1 kg di frutta e verdura al giorno (su tre pasti), ma non ci sarebbero vantaggi ad andare oltre questa dose.

Ovviamente, come detto anche nell'articolo postato sopra da Julien, anche tutto il resto può fare la differenza, e quindi il resto del pasto è meglio che non sia composto di grassi trans o di molti carboidrati raffinati.

Ciao

MA - r l i n
 

marlin

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http://www.corriere.it/salute/sportello_cancro/10_aprile_07/frutta-verdura-proteggono-tumori_16154498-4248-11df-a011-00144f02aabe.shtml

Ciao

MA - r l i n
 

kaspar hauser

Utente
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Due studi:

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1175

a higher saturated fat intake was associated with a smaller decline in mean minimal coronary diameter (P = 0.001) and less progression of coronary stenosis (P = 0.002) during follow-up.

Carbohydrate intake was positively associated with atherosclerotic progression (P = 0.001), particularly when the glycemic index was high.

Polyunsaturated fat intake was positively associated with progression when replacing other fats (P = 0.04) but not when replacing carbohydrate or protein.

http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/abs/ejcn201045a.html

There was no consistent and significant association between total dairy intake and total or cause-specific mortality. However, compared with those with the lowest intake of full-fat dairy, participants with the highest intake (median intake 339 g/day) had reduced death due to CVD (HR: 0.31; 95% confidence interval (CI): 0.12–0.79; P for trend = 0.04) after adjustment for calcium intake and other confounders. Intakes of low-fat dairy, specific dairy foods, calcium and vitamin D showed no consistent associations.

Per i consumatori di latticini a base di latte intero il rischio di morte per malattie cardiovascolari è stato del 69% inferiore rispetto ai consumatori dei prodotti a base di latte scremato.

Eppoi ci vengono a raccontare che bisogna limitare i formaggi grassi e preferire a colazione quei tristissimi yogurt con l'0.1% di grassi. Puah!
 

marlin

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9 Maggio 2004
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Milano
Se quella affermazione sui latte intero e scremato deriva, come credo, dalla ricerca svedese di cui sopra devo dirti che ho già mostrato all'utente Funes come questa facesse acqua da tutte le parti...[:D]

Vada per i formaggi, ma stagionati e comunque la frutta e la verdura, almeno per me (o meglio per il mio apparato digerente) ci devono sempre essere.

Ciao

MA - r l i n